2015. november 11., szerda

A katonai felderítők világnapja

Ma van a katonai felderítők világnapja, vagyis a I. világháború vége. 

Az első világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat- és érdekeltségrendszer újrafelosztásával végződött.
A háború közvetlen ürügye a szarajevói merénylet volt, de kitörésének valós okairól ma is vitatkoznak még a történészek. A hadi események a Szerbia elleni osztrák–magyar hadüzenettel kezdődtek meg. („Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam” I. Ferenc József) Bár több hadviselő nemzet katonai vezetése meg volt győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzheti ellenfeleit és fél év alatt („Mire a falevelek lehullanak,...” II. Vilmos) véget érhetnek a hadmozdulatok, a háború végül négyévnyi véres küzdelembe torkollott.
A világháborúban a központi (más elnevezéssel tengelyhatalmak) és az antanthatalmak álltak egymással szemben. Kezdetben javarészt a tengelyhatalmak győzedelmeskedtek a csatákban, de pár hónappal a háború kirobbanása után kialakult az úgynevezett állóháború. A frontvonalak alig változtak és ez a megváltozott harcmodor többek között az új fegyverzeti eszközöknek volt köszönhető. Ilyenek voltak például a géppuska, a kézigránát, az aknavető és a gyorstüzelő ágyú. A világháború alatt vetették be harci alkalmazásra először a repülőgépet, a harckocsit és a harci gázt.
A háború alatt legyengült Oroszországban forradalom döntötte meg a cári hatalmat, a háború végére az Osztrák–Magyar Monarchia szétesett, valamint a német területszerzés illúziója is szertefoszlott. A győztes hatalmak által diktált, háborút lezáró békerendszeren alapuló új társadalmi-, politikai és hatalmi viszonyok igazságtalanságai később a második világháború kitöréséhez vezettek.
Az 1914–1945 közötti időszakot egyesek a második harmincéves háborúidőszakának nevezik. Már 1946-ban Charles de Gaulle úgy nyilatkozott: „a harmincéves háború drámája, csak megnyertük”. Erről a teóriáról írt Sigmund Neumann könyvében, szerinte az első harmincéves háborúhoz hasonlóan a 20. század eleji nagy háború is több kisebb konfliktus eredménye.


Forrás: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése